Klimat och väder i Namibia

Majoriteten av Namibia är väldigt torrt och varmt. Ett klassiskt ökenlandskap går att beskåda och temperaturen kan skilja sig drastiskt beroende på om det är vinter, sommar, natt eller dag. Under sommarmånaderna oktober – april kan temperaturen stiga över 40 grader under dagen. Från maj till september, som är Namibias vintermånader, råder det mer behagliga temperaturer runt 25 – 25 grader under dagen. Efter nattens intrång kan det snabbt sjunka ner till och under noll.

Namibia är ett av de mest soliga länderna i världen. Med över 300 soldagar om året är landet ett en bra destination för oss nordmän som vill fly undan mörkret. Längs med landets kust rör sig Benguelaströmmen och skapar ett radikalt kyligare klimat än det som råder inåt land. Det är ofta fritt från moln i dessa trakter. Dock uppstår en stark dimma som ligger som ett tjockt täcke längs med kusten under stora delar av året.

Under sommarmånaderna kan det bli oerhört varmt och regnet kan vräka ner oavbrutet i dagar. Under och efter dessa intensiva regnfall kan vissa delar av naturreservaten svämmas över, vilket gör det väldigt svårt att ta sig runt. Trots det lite tuffare klimatet, är det många som väljer att besöka Namibia under denna tid. På många delar blir landet fantastiskt grönt och vackra migrerande fåglar anländer.

Under alla månader på året besöker turister från hela världen Namibia för att uppleva landets fantastiska natur och se de vilda djuren. Det är ingen tvekan om att vintermånaderna(maj – september) är den tid då Namibia tar emot flest besökare. Det råder en väldigt behaglig dagstemperatur och solen skiner i stort sett oavbrutet. Under denna period är regn oerhört sällsynt och det har sina fördelar. Naturreservatens grusvägar är intakta och det är möjligt att utforska delar av landet som under regnsäsongen kan vara översvämmande. Det allra bästa med denna tid på året är att stora samlingar djur samlas i de allt mer sällsynta vattenhålen. Chansen att se fler och mer ovanliga djur ökar då betydligt. Även efter en dag full av exotiska djur och fantastiska upplevelser är den kalla natten en obehaglig påminnelse. Glöm inte att packa ner rätt kläder!

www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
www.sydafrikaresor.se
Tag chansen och besök paradisön Mauritius. Njut av vackra stränder och stilla dagar i...
©2024 Namibiaresor