Västra Namibia

Namibia har en lång och väldigt ödslig kustremsa. Den torra och brännheta öknen störtar ner i den kalla Benguelaströmmen och få arter har lärt sig överleva i denna tuffa miljö. Stora delar av kusten är otillgänglig för besökare, men det finns vissa platser längs med kusten som är lättare att besöka och de är fantastiskt vackra.

Swakopmund är en av Namibias mest besökta städer. Den byggdes utav tyska kolonisatörer och deras influenser går att hitta i stadens alla hörn. Det är en mycket vacker stad och tysk arkitektur tillsammans med Namiböknens oändliga sand skapar en intressant kontrast. Idag är det en välbesökt turiststad. Namibias kust är svalare än resten av landet och på sommaren är staden en tillflyktsort från den sanslösa värmen för invånarna av Windhoek. I samband med den 21 meter höga fyren finns det ett museum som har intressanta utställningar om Namibias natur och historia. Det är en utmärkt aktivitet på molniga dagar.

Swakopmund är också en bra utgångspunkt för den som vill testa på lite mer extrema sporter. Kusten erbjuder vågor av väldigt bra kvalité och är en attraktiv destination för surfare. Skulle det vara en lugn dag till havs så kan man ta surfet nedför de enorma sanddynerna som finns runtom staden. Vill man försöka lära sig detta finns det företag som gärna hjälper till med detta i Swakopmund. Det finns också företag som erbjuder fallskärmshoppning. Under högsäsongen och julen kan det vara speciellt svårt att hitta boende och det är bra att vara ute i god tid.

30 kilometer söder om Swakopmund ligger fridfulla Walvis Bay. Det är helt klart ett lugnare alternativ än det större och mer hektiska Swakopmund. Här finns det en 7 kilometer lång lagun som är ett paradis för fågelskådare.

En kort bilfärd norr om Swakopmund finner vi Cape Cross. Det var här som portugisen Diego Cao först nådde land under 1400-talet. Som ett bevis på Portugals erövring av landet lät han resa ett stort stenkors. Det står där än idag, även om det spenderade en tid på ett museum i Berlin. Stenkorset är inte den främsta anledningen till att turister åker hit. Det är den stora sälkolonin som lever här. Det är den största samlingen av “Cape fur seal” i världen och kan ibland nå en population på upp emot 200,000.

Brandberg massif är ett gigantiskt mörkt berg som reser sig rakt upp från den annars likgiltiga sandöknen. Berget ska vara mer än 120 miljoner år gammalt och inger en mystisk stämning. Till och med klimatet ändras på grund av det stora berget. För att göra det ännu mer förbluffande så kan man studera ett foto taget från rymden innan man skådar det med egna ögon. Berget har använts av urinvånarna sedan urminnes tider och man kan se gamla grottmålningar på flera ställen. Det är också Namibias högsta topp och når 2574 meter.

www.sydafrikaresor.se
Kombinera spänningen med boende på en safaricamp och njut av den afrikanska solen vid...
www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
©2024 Namibiaresor