Språk i Namibia

Namibia har cirka 2,3 miljoner invånare. Trots ett relativt lågt invånarantal så är landet otroligt rikt på både kultur och språk. Bland de olika stammarna och folkslagen existerar det ungefär 30 språk och alla talas aktivt idag. I takt med att världen blir allt mindre är det dock några som är på väg att dö ut.

Det mest utbredda språket i Namibia är Oshiwambo som talas i 49 % av alla hem. Som på många andra plan hittar vi språkliga influenser från både Tyskland och Sydafrika. Att höra tyska eller afrikaans runt om i de mer urbana miljöerna är inget ovanligt.

Efter att Namibia fick sin självständighet 1990 utnämnde landets regering engelska till det officiella språket. Språket är väl utbrett och används i all skrift. Trots detta är det väldigt få hushåll som talar det som första språk. Dock lär sig barn i Namibia engelska tidigt och det ingår i den obligatoriska språkutbildningen.

Att engelska är det officiella språket underlättar besöken för resenärer som anländer från olika delar av världen. I turistsammanhang är det speciellt vanligt vilket gör Namibia till ett väldigt enkelt och bekvämt land att resa till. Om man är språkintresserad och vill komma närmare landets människor är några fraser på Oshiwambo alltid uppskattat. Invånarna gillar att turister anstränger sig och bekantar sig med deras kultur och språk.

www.sydafrikaresor.se
Kombinationen av pulserande Kapstaden, utsökta viner i Stellenbosch och spännande djur...
www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
©2024 Namibiaresor