Namibias historia

Namibia är ett land med en mycket brutal och orättvis historia. Det är en plats som har bebotts av flera olika folkslag och på många andra ställen i världen har det lett till bedrövliga konflikter. Området har varit attraktiv för många då enorma mängder diamant har lyckats utvinnas från jorden.

Innan kolonisationens tid bestod befolkningen mestadels av olika kringvandrande stammar. Ett folk som överlevde genom en strikt nomadiskt livsstil. Det var ett mycket torrt land som inte gav några goda chanser för folket att odla. Folket följde de stora flockarna av betesdjur som vandrade längs med landet i takt med säsongerna.

Redan på 1400-talet upptäcktes landet av européerna. Portugisen Diogo Cao sägs ha tagit det första steget på vad som långt senare skulle bli Namibia. Det var dock inte förrän flera hundra år senare som maktspel och konflikter skulle bryta ut. Under 1800-talet började missionärer och handelsmän öppna upp ögonen för landet och under den senare hälften av århundradet började tyskarna etablera sig och kyrkor och gårdar spred sig snabbt över området.

Stora delar av området, som numera står under namnet Namibia, var en tysk koloni från 1884 till 1915. Tyska Sydvästafrika som det kallades, styrdes med järnhand och föga respekt visades mot urinvånarna. Ilska och förtvivlan tvingade flera stammar till uppror mot den främmande makten. Med den erkände hjälten Samuel Maharero i spetsen, förklarade hereofolket krig mot tyskarna, endast för att krossas och drivas ut i den brännheta öknen och dö av törst.

Början av 1900-talet var en hemsk tid för landets befolkning och tyskarna begick ett mindre känt folkmord. Shark island var en ö och ett koncentrationsläger där upprorsmakare och dess anhängare hamnade. Det beräknas ha dött upp emot 75 000 i kriget. Många dog av svält.

Under första världskriget bröt en konflikt mellan Tyskland och Sydafrika ut. Landets tyska herrar var inte benägna att ge upp sin väldigt lönsamma koloni och dess rikedomar. Efter ett års krig tvingades tyskarna ge upp och området blev en del av Sydafrika. Hälften av den tyska befolkningen skickades hem.

Namibias moderna befolkning, likväl som Sydafrikas, kämpade för sin rätt under apartheid. Det var ett utdraget krig som varade från 1966 ändå fram till 1990 när landet blev självständigt. Kriget kom att kallas “The Namibian War of Independence” och startades av gerillan 26 augusti, 1966. Det är numera en viktig dag för Namibia.

www.sydafrikaresor.se
Upplev denna Seychellerna resa. Njut av vågornas brus på världens vackraste stränder....
www.sydafrikaresor.se
Vår mest populära resa till Seychellerna! Denna prisvärda resa ger er möjlighet att...
©2024 Namibiaresor