Södra Namibia

Södra Namibia är en av världens torraste platser. Detta otroligt öde och orörda landskap är verkligen något unikt. Det finns många sevärdheter och fantastiska vyer att ta del av.

Namib-Naukluft National Park är Namibias största park och med dess 50 000 kvadratkilometer är det också en av världens största. Det är ett sanslöst torrt område och värmen kan ibland vara chockerande. Stora delar av parken går inte att besöka som resenär, men de allra mest fantastiska platserna väntar dig. Merparten av turisterna får bland annat möjlighet att bevittna det kända Sossusvlei. Här finns världens största sanddyner och vissa kan bli upp till 300 meter höga. Dess ryggar slingrar sig så långt ögat kan nå. Platsens uttorkade flodbäddar är väldigt förunderliga och vackra att se på. För att nå Sossusvlei måste man åka inom Sesriem. Därifrån är det cirka 96 kilometer och hela vägen, förutom den sista sträckan, går att köra själv. Har du en fyrhjulsdriven bil klarar du att på egen hand ta dig hela vägen fram.

I södra delen av parken ligger Kolmanskop gömt. Det är en stad som kom till när människor började leta efter diamant i området. Innan första världskriget hade man extraherat över 1000kg diamant här. När produktionen flyttades till nya källor övergavs staden helt. Nu är det en historisk plats och en väldigt intressant destination för turister. Ett casino, en skola och ett sjukhus är bara några av de byggnader som nu står kusligt tomma.

Från ingenstans, ur det platta och likgiltiga landskapet, breder sig Fish River Canyon ut sig. Den mäktiga ravinen gröper ur ett hål i landet och på vissa ställen är den 550 meter djup. Som den näst största ravinen i världen är den över 160 kilometer lång och en fascinerande syn för ögat. Det finns mycket att se och många olika sätt att utforska området. En väldigt känd vandringsled slingrar sig runtom ravinen och är 85 kilometer lång. Leden är utan tvekan utmanande men belöningen går inte att köpa för pengar. Det är ett väldigt unikt ställe och vandringen bjuder på förbluffande vyer. Det är endast tillåtet att vandra här mellan de svalare månaderna maj och september. Under resten av året är det ofattbart varmt och temperaturen kan ibland nå hela 60 grader Celsius.

Söderut, i slutet av Fish River Canyon finner vi Ai-Ais. På det inhemska språket betyder det “Brännande Vatten”. Det är ett unikt ställe som är hem till otroligt varma källor. Vattnet, som är rikt på floriner och sulfat, sägs vara väldigt hälsosamt för kroppen och speciellt för personer som lider av reumatism. Vare sig man är utmattad efter en vandring i ravinen eller inte, så är det lyxiga spaet som ligger här en välkommen överraskning. Med exklusiva vattenbad, utsökta behandlingar samt lyxiga rum omringade av ett förbluffande landskap är detta det perfekta stället för par som vill unna sig något extra. I närheten finns det mer ekonomiska alternativ för familjer och budgetresenärer.

Staden Keetmanshopp är en av få städer i södra Namibia. Den grundades av tyska missionärer och kyrkan som står upprest är en stark påminnelse den forna kolonisationstiden. Idag bor det cirka 20 000 människor i staden som är ett trevligt stopp på vägen till eller från Windhoek. Här finns det hotell, campingplatser och bekväma faciliteter vilket är ovanligt i denna del av landet.

www.sydafrikaresor.se
Kombinera två helt olika länder i detta reseförslag. Ni börjar i Sydafrika och...
www.sydafrikaresor.se
Längtar ni efter en avkopplande semester med gott om tid att njuta i solen, ta ett dopp i...
©2024 Namibiaresor